Prop d’una cinquantena d’assistents a la matinal sobre els projectes PECT d’especialització i competitivitat territorial del Priorat
Prop d’una cinquantena de persones van participar en la jornada “PECT Priorat, oportunitats per al desenvolupament”, celebrada dimecres passat a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat, a Falset. Una sessió que va tenir un doble objectiu. D’una banda, fer un balanç del programa PECT Priorat-Montsant-Siurana, que acaba d’arribar a la seva fi, i, d’una altra, informar els assistents de les diferents actuacions que es desenvolupen a la comarca en el marc d’altres programes de desenvolupament.
> Resultats i operacions del PECT Priorat (2016-2021)
Cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el programa FEDER, PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”. A la comarca del Priorat, l’any 2021 ha donat per tancat el PECT “Priorat-Montsant-Siurana”, mentre que ara hi ha diverses iniciatives comarcals que s’han integrat en el PECT “Pobles vius i actius”, que lidera a Diputació de Tarragona.
PECT Priorat-Montsant-Siurana
La jornada de dimecres va permetre conèixer les diferents iniciatives que han dut a terme els darrers anys el Consell Comarcal del Priorat, el Centre Tecnològic del Vi, Parc Científic del Vi-VITEC, la DO Montsant, la DOQ Priorat i l’associació empresarial PIMEC. Un seguit d’operacions que, entre d’altres objectius, han treballat per a la promoció d'una gestió en benefici de l’entorn natural, la promoció del desenvolupament econòmic a partir de la valorització i comercialització dels recursos locals, i el desenvolupament sostenible basat en els recursos endògens, la preservació de la diversitat, l'autenticitat i les relacions de proximitat.
Podeu conèixer totes les operacions dutes a terme en aquesta pàgina web: http://pectpriorat.cat
En el seu discurs de benvinguda, el president del Consell, Xavier Gràcia, va voler destacar que el PECT Priorat-Montsant-Siurana han estat “un seguit de projectes col·lectius que no són cap bolet, sinó que cal emmarcar en el treball i la reflexió que aquesta comarca porta temps desenvolupant en relació al paisatge agrícola i els problemes actuals del món rural”. També va destacar que “la competitivitat territorial és una prioritat per als responsables públics, empresaris i investigadors del Priorat”.
Pobles vius i actius
La jornada també va servir per exposar les iniciatives prioratines que, impulsades pel Consell Comarcal i VITEC, s’han incorporat al PECT “Pobles vius i actius”, que coordina la Diputació de Tarragona.
La jornada matinal es va cloure amb una taula rodona que duia per títol: “El Priorat davant els grans reptes del món rural: despoblament, noves oportunitats, el relleu al camp…”. En la taula hi van participar: Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d'Acció Climàtica,Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; Josep Forasté, diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona; Ferran Mestres, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Priorat, i Pilar Just, presidenta de l’Associació Prioritat.