Ecoinnovació i excel·lència en la producció vitivinícola de la DOQ Priorat

Soci beneficiari
Consell Regulador de la DOQ Priorat
Projecte
Producció alimentària sostenible d'excel·lència internacional
Subprojecte
Innovació i qualitat vitivinícola

L’orografia particular del territori de la DOQ Priorat fa que existeixin diferències significatives entre les parcel·les que s’hi emparen. La identificació i categorització d’aquestes diferències és una de les estratègies triades pel Consell Regulador de la DOQ Priorat per tal de distingir i especialitzar els seus vins. La conservació d’aquest patrimoni vitícola és un altre dels pilars sobre els quals se sustenta aquesta operació.

Objectius

  • Potenciar en els mercats tot allò que fa única la denominació d’origen, tant des del punt de vista estrictament vitícola com des del punt de vista paisatgístic i territorial.
  • Caracteritzar les particularitats de les subzones de producció de vi dins de la DOQ Priorat i unificar criteris sensorials per a l’avaluació i categorització dels vins.
  • Incrementar el valor afegit i la competitivitat nacional i internacional dels vins.

Actuacions

Caracterització enològica i vitícola

Recuperació de varietats tradicionals autòctones i caracterització vitícola i enològica, i recuperació i estandardització d’elaboracions singulars ancestrals.

Establiment de protocols de producció vitivinícola en espais protegits

Consisteix en la minimització de l’ús de fitosanitaris en vinya, l’optimització en l’ús de fertilitzants en vinya, l’estalvi de l’ús d’aigua i energia en el celler, i l’obtenció de la petjada hídrica i de carboni adaptades a les condicions singulars de la vitivinicultura del Priorat.

Market Lab DOQ Priorat

Formació tècnica dels elaboradors en anàlisi sensorial per tal d’unificar criteris de caracterització i de definició de la qualitat esperada pels principals segments de consumidors. Estudi dels perfils característics i percepció de mercat de les varietats autòctones garnatxa i carinyena, establiment de perfils singulars de vins “premium” d’alt valor afegit i resposta de mercat en “vins de vila” i “vins de finca”.