Bon balanç dels primers mesos de funcionament del Banc de terres del Priorat

D’octubre a desembre, es van ofertar 117 finques, es van tancar cinc acords, se’n negocien altres quatre, i 26 persones s’han interessat per accedir a la terra

05-02-2020

El Banc de terres del Priorat va tancar el 2019 amb un total de 117 finques registrades, cinc acords ja formalitzats i altres quatre en procés de mediació. Un balanç altament positiu, tenint en compte que el Banc de terres –tot i que va començar a treballar de portes endins el gener de 2019– no va ser plenament operatiu fins al mes d’octubre. Tres mesos (d’octubre a desembre) que ja han servit per demostrar el sentit i oportunitat d’aquesta iniciativa, que mira de combatre el procés d’abandonament de terres agrícoles i la falta de relleu agrari a la comarca del Priorat.

Les 117 finques actualment inscrites en el Banc de terres sumen un total de 172 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris diferents. La tipologia de finques és diversa. Tot i que hi ha un percentatge elevat de finques forestals, n’hi ha de tota mena: trossos abandonats, però també finques productives a punt per entrar-hi a treballar. Les terres estan distribuïdes entre gairebé tots els pobles del Priorat i hi ha representats una important diversitat de conreus: horta, olivers, ametllers, avellaners i vinya. Algunes finques compten amb instal·lacions  complementàries, com és el cas de cabanes de tros i algun petit magatzem. Entre les ofertes també n’hi ha que compten amb masos abandonats,  una petita granja i un  petit celler. 

Pel que fa als 39 propietaris, majoritàriament són persones amb edats compreses entre els 70 i els 90 anys, que amb el consentiment dels hereus volen trobar persones disposades a gestionar o recuperar les seves finques. També hi ha casos de persones molt més joves (de 30 a 55 anys) que han rebut propietats en herència. Un altre grup nombrós són agricultors, que ja han superat l’edat de jubilació i no troben relleu generacional per a les seves finques, que encara són en producció.

Pel que fa al perfil dels 26 demandants inscrits, l’edat oscil·la entre els 21 a 55 anys, tot i que el grup majoritari són persones de menys de 40 anys que, recentment, han fet la incorporació com a joves agricultors o són a punt de fer-la. Joves pagesos que amb experiència i formació en el sector, que no han tingut accés a la terra per línia successòria o, si en tenen, necessiten més superfície de conreu. Tot i això, entre els demandants també hi ha perfils completament oposats: persones que busquen petits trossos per a l’autoconsum, o bé professionals agrícoles plenament consolidats (entre els quals hi ha particulars, cooperatives i  petites empreses).  

El Banc de terres del Priorat, gestionat pel Consell Comarcal, es crea amb la finalitat d’esdevenir un servei de dinamització i suport a la gestió de l’espai agrari, amb la funció de mediació entre persones propietàries de finques susceptibles a ser aprofitades i persones que volen recuperar-les mitjançant acords (parceria, arrendament, cessió…). 

El Banc de terres compta amb assessorament jurídic especialitzat en contractes de conreu, per garantir la seguretat jurídica dels acords per a ambdues parts. Com a línies complementàries d’assessorament i acompanyament a les persones usuàries del Banc, també es podrà comptar amb la resta de serveis propis del Consell Comarcal: formació, empresa i ocupació, joventut, borsa d’habitatge... 

Aquest projecte està inclòs en el Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) Priorat-Montsant-Siurana, que compta amb el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea i que coordina el Consell Comarcal del Priorat. Alhora, és una iniciativa inclosa, com a actuació, en el Sistema de Gestió del Paisatge, que s’ha desplegat en el marc de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

——

Podeu consultar finques disponibles en el Banc de Terres en el següent enllaç: http://pectpriorat.cat/finques

Si esteu interessats a fer una entrevista o un reportatge a alguns dels pagesos que ja han formalitzat acords, envieu-nos un correu electrònic i us hi posarem en contacte